• DE EERSTE WIJN VAN CURAÇAOSE BODEM GAAT ER KOMEN MAAR TOEKOMST WIJNBOUW OP CURAÇAO NOG ALTIJD ONZEKER

  Omayra Leeflang-Roelof Visscher-Hermien Visscher Overhandiging8-7-16Omayra Leeflang-Roelof Visscher-Hermien Visscher Wijn uitleg8-7-16
  PERSBERICHT

  15 investeerders, 1055 steunbetuigingen en wijncoöperatie met lokale boeren

  DE EERSTE WIJN VAN CURAÇAOSE BODEM GAAT ER KOMEN MAAR
  TOEKOMST WIJNBOUW OP CURAÇAO NOG ALTIJD ONZEKER

  Curaçao, 10 juli 2016 – De Curaçao Winery is erin geslaagd om de eerste druiven te kunnen oogsten en de komende weken daadwerkelijk te gaan bottelen tot de eerste Curaçaose wijn. Internationale wijnexperts hebben op basis van tussentijdse smaaktesten zeer hoge verwachtingen van deze wijn. De oogst en botteling zijn mede mogelijk gemaakt door de inzet van onafhankelijk parlementariër Omayra Leeflang, het ministerie van Economische Ontwikkeling alsmede de steun van het Curaçao Development Institute (CDI), voldoende investeerders aan te trekken

  Compensatie en Coöperatie
  Of de kwalitatief hoogstaande wijnbouw ook in de toekomst op Curaçao kan blijven, is echter nog onzeker. Hiertoe moet er eerst een (financiële) oplossing komen voor de plotseling gedwongen verhuizing van de allereerste Curaçaose wijngaard ooit van deze omvang en voor de nieuwe opstart op een geschikte nieuwe plek met voldoende water. De wijnondernemers Roelof en Hermien Visscher hebben dit weekend zowel Leeflang als minister Rhuggenaath vriendelijk verzocht om zich ook in de toekomst hard te blijven maken voor het behoud van de wijnbouw op het eiland. De wijnondernemers hebben hierbij aangegeven dat ze desnoods bereid zijn om hun eigen Curaçao Winery op te laten gaan in een coöperatie met lokale boeren. Ze delen daarbij hun opgedane kennis, ervaring en de toekomstige opbrengsten. Plannen hiertoe zijn reeds tot in detail uitgewerkt in samenwerking met Saneleo Petronella, secretaris van de KOABA en voortrekker van de eventuele wijncoöperatie.

  ‘Jullie kunnen op mij rekenen’
  Omayra Leeflang nam vrijdag 8 juli persoonlijk de petitie in ontvangst die in twee weken tijd door maar liefst 1055 mensen werd ondertekend met het verzoek om de Curaçao Winery op Curaçao te behouden. Leeflang: “Jullie kunnen op mij rekenen en ik ga hierover zeker met de minister in overleg. Dit mag eenvoudigweg niet verdwijnen. De wijn is het keiharde bewijs dat Curaçao een heel mooi, vruchtbaar eiland is met vele waardevolle bronnen en goede grond. Ook kan de wijn voor de export van Curaçao van grote waarde zijn. Elke fles met wijn van Curaçaose bodem zal een krachtige ambassadeur voor het eiland zijn.”

  ‘Curaçao is het perfecte wijneiland’
  Roelof Visscher, wijnondernemer Curaçao Winery: ”Wij zijn erg dankbaar dat we de eerste wijn nu kunnen gaan bottelen. Onze dank gaat uit naar de investeerders die dit mogelijk hebben gemaakt, naar het ministerie van Economische Ontwikkeling, mevrouw Leeflang en het CDI zonder wie wij de investeerders nooit zo snel hadden kunnen aantrekken. Toen wij bekend maakten dat we in de problemen zaten, heeft mevrouw Leeflang direct actie ondernomen en vragen gesteld in het parlement. De minister heeft vervolgens een geweldige rol achter de schermen gespeeld om de juiste partijen te activeren zodat wij de investeerders een goed voorstel konden doen. Echt geweldig. Maar nu is het zaak om te kijken of we de wijnbouw op Curaçao ook daadwerkelijk kunnen behouden en in een duurzame wijnsector kunnen omzetten. Als wijnboer zie ik in Curaçao echt het perfecte wijneiland.”